80 éves Örökifjú

 A  Dunántúl iskolavárosaként ismert-és elismert, dolgos-szorgos nemzedékeket felnevelő KÖZGÁZ 80. születésnapját ünnepli. Ez alkalomból egész hetes rendezvénysorozaton vehetnek részt tanulók, jelenlegi és volt tanárok, érdeklődő vendégek. Fentiekből már a nyitóünnepen sem volt hiány. A profin összeállított, színes, tömegeket megmozgató programok közül nem könnyű a választás: ezt elősegítendő készített alapos, minden részletre kiterjedő tervet az alma máter pedagógus kollektívája.

Nov. 26-dikán, hétfőn, ünnepélyes koszorúzással vette kezdetét a jubileumi hét. Jókai emléktábláját koszorúzták meg a rá méltán büszke utókor nevében a jelenlegi diákok, s hasonló büszkeséggel és érezhető meghatódottsággal mondott ünnepi beszédet Bali István tanár úr. A rossz időre való tekintettel a ceremóniát az iskolarádió sugározta. Az éteren keresztül is érezni lehetett a patetizmust, fennköltséget, büszkeséget. A termekben ülők nagy figyelemmel és mély átéléssel hallgatták a beszédet, egy tanulótársuk szavalatát és a koszorúzási ceremóniát.

A neves alkalomhoz méltón az iskolavezetés arról is gondoskodott, hogy az alma máter falain túl is értesüljenek a nem mindennapi születésnapról: délelőtt a KÖZGÁZ ünnepélyes keretek közt vehette át a legszebb születésnapi ajándékot, a fogyasztói tudatosságra nevelő iskola pályázatának aranyosan csillogó, ismét komoly elismerést hozó díját.

A nyertes iskola munkájáért járó elismerő szavakat és a kormány gratulációját Keszthelyi Nikoletta, fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár tolmácsolta, aki jelenlétével megtisztelte a nyitórendezvényt. Mellette természetesen Pápa város is büszkén képviseltette magát: Dr. Áldozó Tamás, polgármester és Berta Ildikó, tagintézmény-vezető is méltatta beszédében a nagy múltú, kedves iskola eddigi munkásságát.

Az esemény jelentőségéhez, fényéhez méltón fenti megnyitót az alma máter gyönyörű dísztermében rendezték, ahol az óriás-antik csillárok fényének ragyogó ölelésében, a főúri pompát imitáló, bordó-puhakárpitos bútoroktól övezve minden résztvevő Jókai korában érezhette magát: a termet pillanatok alatt zsúfolásig megtöltő vendégsereg báli forgatagként libbent, mozgott, élt. Csoda-látvány volt.

Hasonló érdekes pillanatokat élhetett át az, aki díszterem melletti folyosón megrendezett iskolatörténeti kiállítás relikviáiba feledkezve lapozta fel 80 küzdelemmel, örömmel, nehézségekkel, kihívásokkal, harcokkal teli év krónikáját. 

A hétfő felemelő záróeseményeként az elhunyt kollégák sírjánál gyújtottak mécsest, és a Jókai háznál koszorúztak az ünneplő diákok és tanáraik.

Czobor Andrea

 

 

Régi honlap