GINOP kirándulás Budapestre

2019. április 13-án, szombaton reggel indultunk különjárattal Budapestre a GINOP pályázat keretein belül 37 diáktársammal és Rasek Anita, Czobor Andrea, Somogyi Katalin és Kovács Lajosné kísérő tanárnőkkel, ahol az első úti célunk a híres Sziklakórház Atombunker múzeum volt, ami a budai vár alatt helyezkedik el. A 2. világháború és az 1956-os forradalom nagyon fontos sürgősségi ellátó helye volt, de nagy szerepe volt az egész 20. században is. 2002-ig szigorúan titkos volt, 2008-ban viszont megnyitotta kapuit látogatói számára. Azóta is az országunk minden tájáról, külföldről érkeznek turisták ide.

A csoportot kétfelé osztották. A két csapat egymást felváltva tudta tárlatvezető segítségével bejárni a borzalmas időket idéző múzeumot. Ez 1-1 órát vett igénybe, míg az egyik csapat felváltotta a másikat, a Mátyás templom körül és a Szentháromság téren tölthettünk el egy csodás órát. A Halászbástyáról láthattuk a szemben levő Országházat, amit a Duna választ el egymástól és Pest nagy részét.

Délben indultunk tovább szabad programunkra, a Mammut bevásárló központba, ahol mindenki ebédelhetett, körülnézhetett és vásárolhatott kedvére diáktársaival. 

Utolsó úti célunk a Gellért hegy volt. A Citadelláról varázslatos kilátás mindenkit elragadott, hosszú percekig néztük csodás fővárosunkat „madártávlatból”. 

Hazavezető utunk során megbeszéltük a Sziklakórházban látottakat, szomorú idők borzalmas, vérrel teli harcait, és elsajnálkoztunk azon a több ezernyi  emberen, akik ekkor kórházba kerültek különböző harcok, ebből következve balesetek miatt, mivel a túlzsúfoltság, orvosok, ápolónők és a higénia hiánya miatt meghaltak.

GINOP-os diáktársaim nevében köszönjük iskolánknak, a  Pápai SzC Jókai Mór Közgazdasági Szakközépiskolájának és Kollégiumának és a szeretett tanárnőinknek  ezt a csodálatos  és felejthetetlen napot!

Colbers Michelle

Közgáz 12.C

 

Régi honlap