Parasport Napja a Közgázban

A Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma már második éve vett részt a Magyar Parasport Napján, amelyet idén is február 22-én szerveztek meg. Mint tudjuk, a Paralimpiai Játékok a testi és értelmi fogyatékosok számára rendezett nemzetközi sportversenyek az olimpiai játékok mintájára.

Csakúgy, mint tavaly, idén is testneveléstanárunk és osztályfőnökünk, Konczné Recska Hetti néni irányításával egy rendhagyó testnevelés óra keretében próbálhattuk ki a fogyatékkal élők sportágait.

Az egyik ilyen sportot – az ülőröplabdát - már a tavalyi évben is megismertük. Testnevelés óráinkon az egyik legaktívabban űzött tevékenységünk a röplabda, ezért a szabályok természetesen az egész osztály számára ismertek voltak. A nehézséget a játékban az okozta, hogy a labda érintésének pillanatában a fenéknek érintenie kell a talajt. Bár a játék valóban okozott némi nehézséget, összességében azt tapasztaltam, hogy az egész osztály remekül érezte magát.

Az ülőröplabdán kívül még két hasonló játékot próbálhattunk ki. Az egyik játék személyes kedvencem volt: vakfutással fogócska. Mindenkinek választania kellett egy párt. Az egyik félnek bekötötték a szemét, így az őt vezető fél vált a „szemévé”. Az ő feladata volt, hogy játék közben vezesse partnerét, instrukciókat adjon neki, hogy jobbra, balra, előre, vagy hátra kell futni, illetve tájékoztassa abban, hogy a pár menekülő vagy fogó páros.

A harmadik sportfeladatban a résztvevőknek (2, 3 vagy 4 fő) a szeme be volt kötve és úgy helyezkedtek el egymástól megfelelő távolságban, hogy egy csörgő játékot (csörgőlabda hiányában) kellett gurítaniuk egymásnak. Hang és érintés alapján tájékozódtunk, hogy elkaphassuk a labdát.

Osztályfőnökömtől tudom, hogy Tóth Ferenc tanár úr (iskolánk másik testnevelője) is ezekkel a játékokkal ismertette meg az általa tanított osztályokat. Így ezen a pénteki napon a 0. órától a 9. óráig kilenc osztály tapasztalhatott meg hasonló érzéseket, mint a mi osztályunk. Az utolsó (kilencedik) órában a floorball játékot is kipróbálhatta a sportköri csoport.

Mivel ez volt az utolsó évem a Közgázban, nagyon örülök, hogy még egyszer részt vehettem ezen a különleges sportnapon. Mint tavaly, idén is nagyon élveztem a testnevelés órai különböző programokat. Ebben az évben 535 oktatási intézmény csatlakozott a Magyar Parasport Naphoz, remélem, a továbbiakban ez a szám csak növekvő tendenciát mutat majd.

 

Cseke Zsóka (12. B)

 

Régi honlap